Bitcoins.
Bitcoins är en sort digital valuta som används för att handla på nätet, Skatteverket ska ses Bitcoins som övriga tillgångar som vid avyttring ska kapitalvinstbeskattas. När man använder Bitcoins som betalningsmedel för varor eller tjänster betraktas transaktionen som att Bitcoins avyttras till värdet av varan eller tjänsten. Varje sådan transaktion medför en separat kapitalvinstbeskattning. Eftersom varje Bitcoin har samma värde(så kallad fungibel egendom) ska omkostnadsbeloppet vid varje kapitalvinstbeskattning beräknas genom att man räknar ut en genomsnittlig kostnad för Bitcoins som anskaffats vid olika tillfällen(genomsnittsmetoden).
Ändring på solidariskt ansvar för HB:s bolagsmän.
Från och med 1 augusti 2014 ska en bolagsman som lämnar bolaget vara solidariskt ansvar för bolagets skulder bara senast fem år efter att vederbörande lämnade bolaget.
Ny momsregel för elektroniska tjänster har föreslagit.
Regeringen föreslog att telekom-,radio-,tv-,och elektroniska tjänster vid försäljning till privatpersoner och andra icke beskattningsbara personer ska anses omsatta i köparens land. Detta innebär att om ett svenskt företag säljer en sådan tjänst inom EU ska redovisa köparens lands moms på försäljningen. Men för att förenkla tillämpningen föreslås att man redovisar och betalar den utländska momsen till Skatteverket I Sverige. Men när det gäller försäljning till beskattningsbara personer gäller som tidigare, att momsen redovisas genom omvänd betalningsskyldighet av köparen själv.
Fjorton månaders hyra i bokslutet.
Enligt K2 regler, om en kostnad (ej personalkostnad) återkommer varje räkenskapsår får den redovisas när fakturan kommer. förutsättningen är att kostnaden inte förväntas varierar mer än 20% mellan åren samt varje räkenskapsår belastas med en årskostnad. Om en hyresavi inkluderar två månader in i den andraräkenskapsåret kan man boka in i det innevarande räkenskapsåret då blir 14 månaders hyra men nästa räkenskapsår kommer och utjämnas till 12 månaders hyra.
Sambos barn kan räknas som styvbarn.
För att en sambos barn ska räknas som styvbarn ska samborna även ha gemensamma barn. Om så blir fallet då jämställs samborna i skattehänseende med äkta makar, varvid den enes barn blir den andres styvbarn.
Sänkt avdrag för privatpensionssparande.
Avdragsrätten för privatpensionssparande begränsas genom att det fasta schablonavdraget sänks från 12000 till 1800 kr per år.
Gränsen för en förenklad faktura.
Beloppsgränsen för att få använda en förenklad faktura höjs från 2000 kronor till 4000 kronor.
Vissa lättnader för akiebolag.
1- Kravet på att olika befattningshavare i aktiebolag måste vara bosatta inom EES slopas, men när det gäller Stiftaren och lividatorer. Ändringen gäller även ekonomiska föreningar, handelsbolag, kommanditbolag,samt enklabolag.
2- Att anlita godkänd revisor i stället för auktoriserad revisor är möjligt under förutsättning att den godkända revisorn har både kompetens samt erfarenhet att göra jobbet.
OBS! i båda fallen ska man söka dispens hos Bolagsverket.
Begränsning för rotavdrag i BRF.
Enligt skatteverket ska de arbeten som utförs i lägenheterna kan ge rätt till Rot-avdrag men inte de arbeten som utförs utaför lägenheterna i en bostadsrättförening. Till exempel arbetena i ventillations- och rökkanaler eller stambyten faller i regel utanför och ge inte rätt till Rot- avdrag.
Skattfri fastighetsuthyrning hos idrottsföreningar.
Idrottsföreningar som använder inte mindre 50% av sin fastighet för föreningens idrottsaktivitet ska kunna hyra ut sin fastighet skattefritt. detta regler gäller inte om det handlar om utyhyrning till ett aktiebolag som bedriver kommersiell verksamhet.
Ny förslag om importmoms:
Regeringen föreslog att inte längre ska moms vid import av varor hanteras av Tullverket utan det ska bli Skatteverkets uppgift att hantera importmomsen. På så sätt ska alla moms hanteras av en myndighet.
Mindre Krångel för frivillig skattskyldighet:
From 2014 kravet på att ansöka om frivillig skattskyldighet hos skatteverket försvinner och i stället skattskyldighet påbörjas i den period som hyresfaktura med moms avser. Man ska fakturera med moms senast sex månader from den aktuella periodens början för att frivillig skattskyldighet ska gälla. Frivillig skattskyldighet upphörs vid en överlåtelse om så parterna kommit överens om. Man behöver inte kontakta Skatteverket längre i samband med frivillig skattskyldighet. Men kravet på ansökan och beslut för frivillig skattskyldighet från Skatteverket under uppbyggnadsskede och överlåtelse av fastighet ska fortsätta att gälla.
Vad är skillnaden mellan hyreshus och småhus?:
Hyreshus är en byggnad som inrättad för att mist tre familjer kunna bo i men en ett småhus är inrättad för att en eller högst två familjer kunna bo i. Om man hyr ut ett småhus räcker inte för att vara hyreshus.
Arbetskläder är skattefria?:
Arbetskläder som anställda får från sina arbetsgivare är skattefria om de används som antingen skyddskläder eller avsedda, och anpassade för tjänsten samt försedda med namn eller företagslogga. Om de kriterierna inte uppfyllda då ska anställda förmånsbeskattas och arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgift på förmånen samt ingen momsavdrag på köpet.
Ångerrätt på gator-och torghandel:
Enligt nya proposition 2013/14:15 om ett gemensamt konsumentskydd i EU ska konsumenter få ångerrätt på saker de köper på offentliga platser som gator, köpcenter och badstränder. Vid distansavtal på nätet är konsumenten bunden om han eller hon gått med uttryckligen på att betala varan eller tjänsten.
Ny förslag om sänkt egenavgift:
Enligt det nya förslaget som träder kraft från januari 2014 ska avdraget för egenavgift höjs från 5% till 7,5%, samt den maximala avdragsbeloppet höjs från 10.000 kr per år till 15000 kr per år. Det tidigare begränsnings-beloppet om att det sammanlagda avdraget för samtliga delägare i ett handelsbolag inte fick överstiga 20.000 kr per år ska försvinna.
Nya ändringar i 3:12 regler:
1- För att utnyttja lönebaserat utrymme ska man vara delägare med minst 4% andel i bolaget. Närståendes innehav ska inte räknas i.
2- För att utnyttja lönebaserade utrymme ska delägaren eller närstående till delägaren har fått minst av 10 IBB eller 6 IBB + 5% av totala kontanta löneuttag. Vid höglöneunderlag ska lönekravet öka med ett tillägg. Tillägget är 10% av deläggarens löneunderlag som överstiger 100 IBB.
3- Lönebaserat gränsbelopp ska beräknas till 50% av hela kontanta löneunderlaget i företaget och dess dotterbolag.
4-Taket för lönebaserat utrymme infördes på högst 50 gånger andelsägarens eller närståendes löneuttag. Begränsningen påverkar inte det sparade utdelningsutrymmen från tidigare år men bara gäller värdet på nya löneunderlag.
SGI (sjukpenningsgrundade inkomst) för nyetablerad enskild firma:
SGI för en enskild firma under uppbyggnad ska under de första 24 månaderna beräknas ett högre belopp än överskottet om överskottet understiger en inkomst som är motsvarar en rimlig avlöning för liknande arbete för någon annans räkning.
Moms på förskottshyra:
Om man får en förskott hyra för en eller flera månader framåt, ska kunna göra avdrag för momsen i den period förskotten är betald. I fall man använder faktureringsmetod för moms, och får en faktura som gäller flera månader då ska man dra av momsen när tjänsten är tillhandahållen oavsett om man betalat hyran eller inte.tex januari för januari, februari för februari osv.
Kassaregister för torg- och marknadshandel:
Regeringen föreslår att det generella undantaget från skyldigheten att använda kassaregister för torg- och marknadshandel ska slopas. De nya kassaregisterkraven för torg-och marjnadshandeln föreslås träda i kraft 1 januari 2014. Det finns möjlighet att ansöka om undantag från att ha kassaregister bla om det saknas teknisk hinder att använda sådant kassa.
Nya pensions ålder:
Enligt en ny förslag om pesions ålder ska följande förändring ske:
61-årsgränsen för tidigast uttag av ålderspension ska höjas till 62 år from 2015. och 63 år from 2019. 55 år för tidigast uttag av tjänstepension samt privat pension höjs till 62 år from 2017. Den så kallad LAS åldern höjs från 67 åldern till 69 åldern from 2016.
Fördelar med K2 jämför med K3:
K2 är mest anpassad till små samt meddelstora företag pga sina enklare och mycket tydligare regler. När det gäller periodiseringar finns väldigt tydliga beloppsgränser. När det gäller arbete på löpande räkning ska man bara intäktföra den del av arbeten som fakturerats. man behöver inte redovisa uppskjuten skatt, samt för vissa informella förpliktelser gör man inte avsättningar. Komponentsavskrivningar görs inte i K2. enklare regler för nedskrivningar för inventarier. Indirekta tillverkningskostnader redovisas inte i anskaffningsvärdet för varulager och anläggningstillgångar. Fast K3 är väldigt principbaserat och mer heltäckande. man ska till skillnad från K2 bla redovisa uppskjuten skatt, komponentreodvisning, samt avsättningar för även informella förpliktelser ska göras i K3. För större bolag ska tillämpa K3 och inte K2.
Äkta och oäkta factoring:
Äkta factoring är sådana verksamhet där man vid fakturaköpet övertar kreditrisken, men däremot i fallet om oäkta factoring, undviker man kreditrisken genom avtal får rätt till regress vid utebliven betalning. Sådana verksamhet faller inom inkasso och avgiften som man får av kunden är skattepliktig och momsbelagd.
Villkor för arbetskäder:
Arbetskäder ska tillhandahållas för att användas i tjänst, ska vara obligatorisk för den anställde att använda i tjänst, ska vara enhetliga , försedda med arbetsgivarens namn eller logotyp bland annat för att avvikas från vanliga plagg.
Närstående i ett fåmansföretag:
Delägarens farfar, farmor,morfar, momor, far, mor, make, syskon, barn & dennes make, barnbarn & dennes make. Man ska inte räkna en närstående två gånger i olika krets av närstående. Man ska alltid utgå i från den äldsta personen i ett närstående krets och fortsätter i fallande ordning för att pröva närstående villkoren. Vid beskattning av utdelning eller kapitalvinst ska närståendebegreppet prövas för varje andelsägare för sig. Till exampel en brorson är närstående ur en farbrors synvinkel. Men ur brorsonens synvinkel är inte farbrodern närstående. Ur svärfars synvinkel är svärson närstående men ur svärsons synvinkel inte svärfar närstående.
Bolagsskatten sänks:
Bolagsskatten sänks från 26,30 procent till 22 procent från och med beskattningsår som börjar efter 31 december 2012.
Minnesgåva:
Gränsen för skattefri minnesgåva höjs from 1 januari 2013 från 10000 kr. till 15000 kr. Gåvan ska inte vara pengar eller andra medel som jämställs som pengar( check, postväxel och presentkort som utbytbart mot kontant), gåvan ska lämnas vid särskild högtidsdag tex:(anställds 50 årsdag), man ska varit anställd i minst 6 år för att kunna få sådant gåva. Man kan också ge till de uppdragstagare med varaktigt uppdrag.
Lägre avgift för flerbostadshus:
Sänkningen berör både takbeloppet som brukar höjs enligt index, samt procentsatsen. För 2013 ska avgiften vara den lägsta av 0,3 (tidigare 0,4) procent av taxeringsvärde på fastigheten eller 1210 kr(annars 1414 kr) per lägenhet.
Skattefri år för nybyggda bostäder:
Från och med januari 2013 nybyggda bostäder ska slippa betala fastighetsavgift i 15 år (fn 10 år) och gäller nybyggda som har värdeår 2012 eller senare.
Omvänd moms för skrotbranschen:
Från och med den 1 januari 2013 föreslås att det är köpare, inte säljaren av skrot(tex bilskrot) ska vara redovisnings- och betalningsskyldig för momsen.
Kassaregister för fler:
Ett av skatteverkets förslag är att det nuvarande undantag för torg- och marnadshandeln tas bort. Enligt Skatteverket finns kraftiga signaler från olika branschorganisationer att undantaget snedvrider konkurrensen. Därför föreslås att även torghandlaren ska omfattas av skatteskyldigheten att använda kassaregister.Verket också föreslå att gränsen för omsättning när det gäller undantag från att ha certifierad kassaregister ska sänkas från 176000 kr till 88000 kr.
Aktieförvärv och lönebaserat utrymme:
Enligt den nya regln ska , om en andel ägts under del av året före beskattningsåret, bara ersättning som betalats ut under denna tid ingå i löneunderlaget när lönebaserade utrymmet ska beräknas för den andelen.
3:12 regler:
Genom dessa särskilda skatteregler för beskattning av fåmansföretagares inkomster av utdelning och vinst vid försäljning av aktier i företaget, förhindrar man att inkomster som är arbetsinkomster skattemässigt behandlas som kapitalinkomster. tex utdelning och kapitalvinst genom sådana regler delas i två delar ena del beskattas som kapital medan andra del beskattas som inkomst av tjänst.
Kvalificerad andel:
Om en delägare eller dennes närstående varit verksam i betydande omfattning i företaget eller har haft större inflyttande i företagets beslutfattande organ, eller antingen delägarens själv eller dennes närstående varit verksam i betydande omfattning i ett annat ägt fåmansföretag som bedriver samma eller likartad verksamhet, under inkomståret eller något av de fem föregåendeinkomståren.
Revisor för vissa föreningar
Föreningar och organisationer som får statliga eller kommunalt bidrag på minst 220.000 kr, ska låta en akturiserade revisor granska föreningens eller organisationens ekonomi.
Snabbare betalningar till företag
Betalningar mellan företag ska få ta högst 60 dagar. Och företagare som inte får sina pegar i tid har rätt till 450 kronor i ersättning utan att behöva skicka ut inkassokrav. Det är två av förslagen i en ny utreding.
1- sena betalningar ska kosta: förslagen gäller mellan företag och företag samt mellan företag och myndigheter. Bland annat föreslås en ny förseningsavgift på 450 kr, utöver dröjsmålsränta, som en leverantör ska ha rätt till om en faktura inte betalts i t tid. Till skillnad från vad som gäller i dag ska det inte krävas att leverantören har vidtagit någon indrivningsåtgärd, till exempel skickat ett inkassokrav, för att ha rätt till ersättningen.
2- kortad betalningstid: betalningstiden i affärer mellan företag ska inte få överstiga 60 dagar, om inte leverantören har godkänt en längre betalningsperiod. När en myndighet eller till exempel en kommun köper varor eller tjänster av ett företag, ska betalningstiden normalt inte få överstiga 30 dagar..
Det föreslås även en generell höjning av ersättning för betalningspåminnelse och inkassokrav, även för konsumenter.
Man har tänkt att de nya reglerna och de lagändringar som behövs ska träda i kraft våren 2013.
Fyra tillfällen för betalning av prl.skatt
Antalet debiteringstillfällen för preliminär skatt för juridiska personer förutom dödsbo utökas till fyra tillfällen, nämligen en för de som har kalenderår som räkenskapsår och tre (30 apr,30 juni,31 aug). Detta innebär att juridiska personer som har ett beskattningsår med annan slutdag än 31 december ska betalningen av den preliminära skatten knytas till den till de gamla slutdagar för brutna räkenskapsår(30 apr,30juni,31 aug) till exampel om beskattningsåret är den 1 februari- 31januari. ska betalningen av preliminärskatten börja betalas från den 12 juni. Reglerna om F-skatt och A-skatt tillämpas första gången på beskattningår som börjar den 1 februari 2012.
Nya tidpunkter för inkomstdeklarationen
För fysiska personer och dödsbo sker ingen förändring och de kan lämna sina deklaratoner senast den 2 naj året efter beskattningsåret. De nya tidpunkterna ska börja gälla juridiska personer förutom dödsbo vars räkenskapsår börjar den 1 februari 2012. de nya tidpunkterna är följande. om beskattningsåret går ut den (30 sep,31 okt,30nov,31 dec) inlämningen senast 1 juli, om beskattningsåret går ut den(31 jan,28eler 29 feb,31 mars, 30 apr) inlämningen senast 1 nov, om beskattningsåret går ut den(31 maj,30 juni) inlämningen 15 dec, om beskattningsåret går ut den(31 juli,31 aug) inlämningen 1 mars.
Barn som får rätten till aktieutdelning.
Om en utdelningsrätt på kvalificerade andelar i ett fåmansföretag överlåts till närstående personer(tex barn) kommer dessa att tjänstebekattas för hela utdelningen i och med att de har inte rätt till gränsbeloppet så länge aktierna inte står på närståendes namn. Enligt dom från högsta förvaltningsdomstolen.
Höjt Schablonavdrag vid uthyrning
Den 1 januari 2013 höjs schablonavdraget vid uthyrning av bostäder från 21000 kr till 40000 kr. För andrahandsuthyrning av privatbostadsfastighet och privatbostäder finns särskilda schabloniserade skattebestämmelser. Ersättningar vid sådana uthyrning ska beskattas i inkomstlaget kapital. Utgifter för upplåtelsen får dock inte dras av, i stället får avdrag göras med ett schablonbelopp om 40000 kr om året. Avser uthyrningen privatbostdasfastighet får ytterligare avdrag göras med 20 procent av hyresintäkten. Men om uthyrningen gäller en bostadsrätt eller hyresrätt får avdrag göras med ett belopp som motsvara avgiften/hyran för den upplåtna delen. Schablonavdraget gäller även vid beskattning av ersättningar när produkter säljs från privatbostadsfastigheter och privatbostäder. Det kan röra sig om tex försäljning av ved,bär från egna fastighet.
Momskrav vid varuimport
Eu antog en ändring av sitt momsdirektiv förra året. Syftet med det nya direktivet är att bekämpa skatteundan-draganden. I direktivet fastställs ett antal minimivillkor för tillämpningen av undantaget från skatteplikt för import av vara som därefter omsätts eller överförs till ett annat EU land. Avsikten är att motverka att ekonomiska aktörer undviker moms genom att utnyttja skillnader i rättstillämpningen mellan medlemsstaterna.
För att import av varor ska undantas från moms, där varorna efter importen omsätts eller överförs till en köpare eller till näringsidkarens egen verksamhet i ett annat EU-land, ska importören vid importillfället anges två registreringsnummer. Impotörens svenska registreringsnummer till moms ska anges. Vidare ska impotören ange köparens registreringsnummer till moms utfärdadat i ett annat EU-land. Vid import av varor som därefter överförs till ett annat EU-land, ska importören i stället ange sitt eget registreringsnummer till moms utfärdat i det EU-land där försändelsen eller transporten avslutas. Dessa registreringsnummer ska anges när skattskyldigheten till moms skulle ha inträtt om importen hade varit skattepliktig. För att den aktuella importen av varor ska undantas från moms, ska importören kunna bevisa att varorna är avsedda att transporteras eller sändas till ett annat EU-land. Detta gäller dock endast om tullverket begär det. Bevisningen ska inkomma innan varan övergår till fri omsättning.
Sänkt moms för restaurang- och catering
Det föreslås att momsen för restaurang-och cateringstjänster säks från 25% till12% och ska gälla from 1 januari 2012.
För att finansiera sänkningen ska momsuttaget om 12% generellt höjs till 14,4%. Förslaget gäller följande tjänster.
1- Leverans av mat och dryck(det kan vara en restaurang, ett konditori eller en cateringsfirma)
2-Servering av mat eller dryck för att de kan konsumeras och tjänster som inte har något direkt samband med möjligheten att konsumera mat eller dryck utgör inte en del av restaurang- eller cateringtjänst. tex restaurangunderhållning.
OBS! Spritdrycker, vin och starköl ingår inte i kategorin livsmedel och sådana drycker därför inte heller omfattas av denna sänkning.
Man får använda Rut- och rotavdrag till hus utomlands:
Svenskarna som äger hus utomlands får skatteavdrag när de anlitar städhälp eller renoverar sina bostäder. Detta är en konsekvens av att vi följer EU:s regelverk.
Ändring i momslagen för helårsmoms:
Regeringen föreslog att de företag som redovisar sin moms i inkomstdeklarationen ska i framtiden redovisa momsen i en separat skattedeklaration i anslutning till inlämnandet av inkomstdeklarationen.
Förenkling av årsredovisning:
Följande tilläggsupplysningar slopas för samtliga företag:
1-sjukfrånvaro,2-löner och andra ersättningar till olika kategorier av anställda för varje lamd. 3-uppgift om ränta har räknats in i anskaffningsvärdet för en tillgång. 4- fastighetens taxeringsvärde.
För mindre aktiebolag förutom ovannämnda förenklingar tillkommer följande förenklingar i årsredovisning:
5-Specifikation över löner och andra ersättningar till ledande befattningshavare. 6-Pensioner och liknade till ledande befattningshavare. 6- Avtal om avgångsvederlag till ledandebefattningshavare.
7- I noten om anläggningstillgångar behöver man inte ange upplysningar om ackumulerade värden om av och nedskrivningar utan det räcker med årets av-, ned och uppskrivningar.
8- I förvaltningsberättelsen behöver mindre företag inte längre lämna upplysningar om sin verksamhet inom forskning och utveckling eller om verksamhetens påverkan på den yttre miljön.
Alla de nämnda förenklingarna gäller för årsredovisningar som upprättas för räkenskapsår som avslutas efter den 31 december 2010 det betyder räkenskapsår som avslutas den 31 januari 2011 och senare.
Fler får tillämpa kontantmetoden:
Enligt den nya lkagen finns en generell möjlighet för alla företag som har en nettoomsättning som uppgår till högst 3 miljöner kronor. Tidigare har aktiebolag endast fick använda kontantmetoden om det fanns mindre antal fakturor i verksamheten och fordringar och skulder enligt dessa inte uppgick till avsevärda belopp.
Skattefria förmåner för anställda:
Följande förmåner är helt skattefia för anställda dessutom avdragsgilla för arbetsgivare.
Motion,friskvård,företagshälsovård,minnesgåva, julgåva, jubileumsgåva, arbetsredskap, personalvårdsförmåner.
för den som har hög marginalskatt kostar skattefria förmåner bara en tredjedel av vad det kostar att betala med beskattad lön. Har du låg marginalskatt blir det ungefär halva kostnaden jämför med lön.
skattefritt för anställda är även förmånen av fri privat sjukvård och sjuvårdsförsäkring, även om kostnaden för vården/försäkringen inte är avdragsgill för arbetsgivare. En fördel med att driva sitt företag som anställd i ett eget aktiebolag jämför med andra företagsformer är att företagaren då kan få förmåner som bara får ges till anställda. Däremot näringsidkare med enskild firma eller ägare av ett handelsbolag bara kan utnyttja sådana förmåner i mycket begränsad omfattning.
Viktiga steg för att minska aktiekapitalet:
1-Förslag från styrelse. Styrelse skriver förslaget om minskning av aktiekapitalet till bolagsstämman.
2-Fatta beslut. Bolagsstämman fattar beslut om minskningen.
3-Anmälan till Bolagsverket. Styrelse efter beslut från bolagsstämman anmäler detta till Bolagsverket för registrering.
4-Sök tillstånd i vissa fall. Om ändamålet med minskningen är återbetalning till aktieägarna eller avsättning till fri fond då måste bolaget ansöka om tillstånd hos Bolagsverket att få verksälla minskningsbeslutet.
5- Bolagsverket registrerar minskningsbeslutet. Vid registrering av minskningsbeslutet minskar Bolagsverket aktiekapitalet.
Om brutet räkenskapsår:
Begränsningarna av brutna räkenskapsår till vissa fasta tidsperioder tas bort. Ett brutet räkenskapsår ska dock även i fortsättningen omfatta tolv hela månader och påbörjas den första dagen i en kalendermånad. De nya reglerna om brutna räkenskapsår omfattar inte enskilda näringsidkare m fl. som även fotsättningsvis ska ha kalenderår som räkenskapsår. Reglerna träder i kraft den 1 januari 2011.
Uthyrning av privatbostadsfastighet till eget bolag:
Skattereglerna vid uthyrning av privatbostadsfastighet säger att hyresintäkten ska beskattas i inkomstslaget kapital. Från ersättningen får schablonmässigt dras av 40000 kr per år samt 20% av hyresintäkten. Dessa schablonavdrag vid beräkningen av resultatet av uthyrningen gäller inte om uthyrningen sker till arbetsgivare eller eget bolag. I sådana fall medges ett skäligt avdrag för utgifterna för uthyrningen. Om det är fråga om enstaka kontorsrum eller garage och dylikt bör avdraget begränsas till de direkta merkostnaderna i form av el, uppvärmning, slitage och liknande. Vanligtvis godtas då avdrag på mellan 1000 kr och 3000 kr.
Frivillig revision för små bolag:
Ett aktiebolag ska ha minst en autoriserad eller godkänd revisor om bolaget under vart och ett av de senaste räkenskapsåren uppfyller minst två av följande villkor: 1-Medelantalet anställda har uppgått till mer än 3 st. 2- Bolaget nettoomsättning uppgår till mer än 3 miljoner kronor. 3- Bolagets balansomslutning uppgår till mer än 1,5 miljoner kronor. Om inget eller endast ett av villkoren ovan är uppfyllda är revisionen således valfri för aktiebolag. Vill bolaget välja bort revisionen ska detta beslutas på en bolagsstämma. Om ett sådant beslut fattas, ska bolagsordningen ändras.Både att bolagsordningen ändras och att revisorn entledigats ska anmälas till Bolagsverket.
Kontor hemma:
Om man har kontoret hemma då har man rätt till avdrag, för särskilt inrättad lokal för företaget i egen villan får göra avdrag med högst 3000 kr för mer kostnader(för el,värme etc) men däremot om du har hyreslägenhet kan avdraget begränsas bara till den del av hyra, el, telefon i proportion till den inrättade delen av lokalen. Om man inte har någon särskilt inrättad lokal i hemmet kan få göra ett schablonavdrag( om man jobbar hemma minst 800 timmar). för villa är avdraget 2000 kr och för hyrelägenhet är 4000 kr.
Dubbelt boende:
Du har rätt till avdrag för ditt dubbelt boende om du har fått jobb som ligger på en ny ort utanför din bostadsort och avståndet mellan de två ort ska inte vara mindre än 5 mil. Avdrag för dubbel bosättning kan ges i två år till alla, men kan i vissa fall förlängas till minst 5 år för gifta och sammanboende.
Har familjebostaden flyttas till den nya arbetsorten ska avdrag neräknas för bostadskostnaden på den gamla arbetsorten. Finns familjebostaden på den gamla arbetsorten ska avdraget beräknas för bostaden på den nya arbetsorten.
Under den första månaden får man göra avdrag för ökade levnadskosnader om man inte fått traktamente av sin arbetsgivare på den nya arbetsorten. Avdragets storlek är 30% av heldagstraktamente (fn ca 63 kr/dag). Om man kan styrka att de ökade levnadskosnaderna har varit högre än detta schablonbelopp kan avdrag göras med de verkliga merkosnaderna.
Dessutom kan man dra av för en hemresa per vecka, normalt med kostnaden med det biloligaste färdmedlet. Finns inga allmänna kommunikation får du göra avdrag enligt villkoren för bilavdrag till jobbet med 18.50 kr per mil för privatbil.